Home

Jalohomeiset viinit

Chutney Mangohedelmää, omenaa, rusinoita, sipulia, inkivääriä ja chilipippuria hyvin makeassa ja maustetussa liemessä. Joskus mangohedelmä korvataan tomaatilla, jolloin puhutaan tomaattichutneystä. Yleinen englantilaisessa keittiössä. Groviera (ital) Pohjoisitalialainen juusto Piemontesta ja Lombardiasta, Gruyčren italialainen muunnos. Gretan pihvi Rydbergin pihvistä on muunnelma Gretan pihvi, jossa muna on keskeisessä roolissa. Nimensä ruoka on saanut ravintoloitsija Fredrik Odénin vaimon Gretan mukaan. Gala Gala on aikainen hyvän makuinen satoisa yleisperuna, joka sopii kaikkeen ruoanlaittoon, niin keitettäväksi kuin soseperunaksi. Gala on maukas, muodoltaan melko pyöreä lajike, joka on Euroopassa erittäin suosittu. Galalla on hyvä ruvenkestävyys ja se ei viherry helposti. Parsaa, tölkitettyä valkeaa ja pehmeämpää vihreää parsaa, kokonaisena ja paloiteltuna, saa ympäri vuoden. Avaa nupullisen tankoparsan tölkki aina pohjasta, ettet vioita parsan parhainta osaa, nuppua.

Tunnetuimmat jalohomeiset jƤlkiruokaviinityylit

Tilli Raikkaan tuoksuinen, pehmeän aromaattinen yleismauste. Tilli käy mausteeksi kokonaan. Tilliä käytetään pääasiassa erilaisten kala- ja äyriäisruokien mausteena. Sopii kaali-, sipuli- ja muihin kasvisruokiin sekä muna- ja riisiruokiin sekä tuorejuustoihin. Käytetään koristeena kurkkusalaatteihin ja -säilykkeisiin sekä tuoresalaatteihin. Myös pataruoista tuttuun tillilihaan. Tilli sopii hyvin timjamin kumppaniksi uusien perunoiden kera. Niputtain myytävää lehtitilliä eli versoja lehtineen saa ympäri vuoden. Varsitilliä eli kruunutilliä saa vain loppukesällä ja alkusyksystä, jolloin kukkivia versoja kuluu rapujen keitinliemeen ja siemenasteelle ehtineitä versoja säilöntään. Kuivattuja tillinsiemeniä ei meillä toistaiseksi paljon käytetä, mutta niitäkin kannattaisi kokeilla paitsi etikkäsäilykkeisiin, myös kasvissalaatteihin ja hapankaaliruokiin. Silli ą la russe, venäläinen silli Sillifileen muotoon asetellut n. 1 cm:n levyiset silliviipaleet ( matjessilliä, rasvasilliä ), joiden ympärillä raitoina tai omina ryhminään hienoksi hakattuina etikkapunajuurta, maustekurkkua, sipulia ja kovaksikeitettyä munanvalkuaista, koristeena tilliä tai ruohosipulia sekä siivilän läpi puristettua keltuaista, kastikkeena sinapilla maustettua kermaviiliä, smetanaa tai majoneesia. Tarjotaan esim. perunoiden kera. Myytävät makkarat voivat olla raakoja, keitettyjä, haudutettuja tai savustettuja. Ryhmiä valmistustavan mukaan, kestomakkarat (eli kylmäsavustetut makkarat), raakamakkarat ja keittomakkarat, käyttötavan mukaan, leikkelemakkarat ja ruokamakkarat, lisäksi verimakkara. Leikkele- ja ruokamakkarat ovat A-luokan makkaroita, kun niiden lihapitoisuus on vähintään 63 paino-% ja ne täyttävät eräitä muita vaatimuksia. Aiemmasta nimityksestä B-luokka on luovuttu koska laatu ilmenee tuoteselostuksesta.

Yleistä on myös erityisesti Taiwanissa tuotettu oolong eli wulong eli punainen tee (kiinalaisittain sinivihreä tee), jonka puolittain hapetettujen suurten lehtien väri on mustanruskea, maku täyteläinen ja hienostunut. Kiinalainen luokittelu tuntee myös valkoisen teen, jolla tarkoitetaan käsin poimittuja vasta avautuvia latvaosan lehtiä ja kärkilehtiä, joiden väri on läpikuultavan vaalea ja joiden alapinnalla on hienoa valkoista nukkaa. Valkoinen tee hapetetaan kevyesti ja kuivataan ulkosalla. Se sisältää runsaasti antioksidantteja ja vähemmän kofeiinia kuin muut teet, ja sen maku on pehmeä ja kukkainen. Keltainen tee, jota tuotetaan Kiinassa ja Taiwanissa, on kuivattuja, hapettamattomia hentoja lehtisilmuja, jotka kellastuvat hapettomassa tilassa; joskus osa lehdistä paahdetaan kevyesti. Kiinalaisessa luokittelussa puhutaan myös pu-er-teeperheestä (tai Pu-Erh). Venäläinen tee sisältää erilaisia täyteläisiä kiinalaisia teelaatuja. Ohratärkkelys Ohranjyvästä erotettu tärkkelys, jota käytetään suurustamiseen. Tekee ruoasta kuohkeaa (ei venyvää), mutta samentaa, joten ei sovellu kirkkaisiin ruokiin vaan maitopohjaisiin ruokiin, kastikkeisiin, keittoihin, leivontaan (jolloin korvaa osan vehnäjauhoista) ja mureketaikinoihin. Yksinäänkin ohratärkkelyksestä voidaan leipoa kuivakakkuja, pikkuleipiä ja kääretorttuja.

Viinilehti Š² Instagram: Ā«Vuoden ensimmƤinen Viini-lehti on ilmestynyt!Ā

59 Š¾Ń‚Š¼ŠµŃ‚Š¾Šŗ Ā«ŠŃ€Š°Š²ŠøтсяĀ», 2 ŠŗŠ¾Š¼Š¼ŠµŠ½Ń‚Š°Ń€ŠøŠµŠ² ā€” Viinilehti (@viinilehti) Š² Instagram: Ā«Vuoden ensimmƤinen Viini-lehti on ilmestynyt! Mukana muun muassa talven kasviksia kokkaava SamiĀ Purjo Purjosipuli on miedon makuinen sipulikasvi, jota käytetään sekä vihanneksena että mausteena. Purjo on kotoisin Välimeren alueelta, missä sitä on käytetty vuosituhansien ajan. Pitkän varsimaisen lehtituppimuodostelman kasvattava purjo tunnettiin jo muinaisessa Egyptissä. Hyvässä purjossa on pitkä vaalea tai vaaleanvihreä kaula, joka on herkullista keitettynä voisulan kanssa tai kuorrutettuna. Käytä voimakkaamman makuiset vihreät lehdet keittoihin tai pakasta ne silputtuina. Purjo sopii erityisesti pataruokiin, paistoksiin sekä kalan että lihan seuraksi. Purjo on hyvä foolihapon lähde. Ranskassa uskotaan purjokeiton laihduttavaan voimaan ja Japanissa purjoa käytetään kansanlääkinnässä. Purjo sisältää samaa allisiini-kemikaalia kuin valkosipuli, jolla on todettu antibioottisia vaikutuksia. Huuhdo purjo aina hyvin, ettei lehtien väleihin jää hiekkaa. Kurpitsansiemenöljy Kurpitsansiemenistä puristettu ruokaöljy, jonka maku on voimakas, pähkinäinen ja makeahko, väri tummanvihreä. Käytetään etenkin Ranskassa. Sopii salaatinkastikkeisiin, voileivälle levitteen sijasta ja pastan päälle, ei kuumennettavaksi. Härskiintyy helposti.

10 viiniƤ joulupƶytƤƤn - Viinilehti Top-viinit

 1. Salaattisikuria viljellään etenkin Belgiassa ja Pohjois-Ranskassa, ensin avomaalla, jonka jälkeen lehtiruusuke poistetaan ja juurta kasvatetaan uudelleen ravintoliuoksessa pimeässä. Tällöin muodostuva verso on sukkulan muotoinen, kermanvaalea, pituus 7 - 15 cm. Etenkin kannan maku on kitkerähkö erityisesti, jos salaatti on päässyt valossa vihertymään. Maku miedontuu, kun salaattisikuria liottaa jonkin aikaa lämpimässä tai kylmässä vedessä, ja toisaalta kitkeröityy entisestään, jos sitä säilytetään valoisassa paikassa. Säilyy parhaiten viileässä ja pimeässä (jääkaapissa esim. valoa läpäisemättömässä muovipussissa tai -astiassa).
 2. Single grain Yhdestä tislaamosta tuleva viski, yleensä mallastamaton ja määrittämättömästä viljatyypistä valmistettu.
 3. Emmervehnä (Triticum turgidum subsp.dicoccum) on syntynyt eri kantamuodosta kuin leipävehnä, ja sitä viljeltiin jo muinaisessa Egyptissä ja varhain myös Suomessa. Nykyisin tätä tyyppiä edustaa durumvehnä. Myös speltti on vehnälaji.
 4. Lehmänpapu, kiinanpapu, mustasilmäpapu, pitkäpapu Trooppinen keltkukkainen hernekasvi (Vigan unguiculata eli Vigna sinensis), jonka pitkiä palkoja ja valkoisia siemeniä, joissa sivussa musta "silmä", käytetään myös ihmisravinnoksi erityisesti Afrikassa, Yhdysvaltain etelävaltioissa joissa se on soul foodin perusaines, ja vihreinä palkoina Kaukoidässä. Siemenessä proteiinia 23 %.
 5. Pais viinirypälelajike Espanjalaisten konkistadorien 1500-luvulla Chileen laivaama Pais oli maan viljellyin rypäle ennen kuin Cabernet Sauvignon rynni sen ohi. Pais ja varjoon ja kuoli miltei sukupuuttoon. Aikoinaan kalvakan rusehtavia ja karheita pöytäviinejä tuottavasta Pais-rypäleestä tehdään nykyään tasokkaita punaviinejä - kunhan satoisan rypäleen satomäärät pidetään aisoissa. Maulen ja Itatan laaksoissa viihtyvä Pais taipuu myös jälkiruokaviineihin ja jopa kuohuviiniksi.
 6. Makeutusaineet, makeuttamisaineet, makeutteet Elintarvikkeiden ja ruokien makeuttamiseen käytettäviä aineita. Makeutusaineet ovat joko a) luonnosta saatavia sokereita, joista yleisin "tavallinen" sokeri eli sakkaroosi (ja siitä saadut valmisteet kuten siirappi, nestesokeri ja tärkkelyssiirappi), muita hedelmäsokeri eli fruktoosi, rypälesokeri eli glukoosi, mallassokeri eli maltoosi, maitosokeri eli laktoosi, galaktoosi, inverttisokeri (hunajassa), sekä sokerialkoholit, joita ovat isomalti ja isomaltitoli, laktitoli, maltitoli (ja maltitolisiirappi), mannitoli, sorbitoli ja ksylitoli; muita hunaja; tai b) keinotekoisia eli synteettisiä makeutteita eli intensiivimakeutteita; asesulfaami-K, aspartaami, neohesperidiini DC, sakariini, sukraloosi, syklamaatti, taumatiini.
 7. nimellä lohikäärmehedelmä, mikä viittaa puun muotoon. Muunnos keltainen pitahaya on ulkonäöltään melko toisenlainen: kuori keltainen, käpymäinen, muistuttaa hiukan pientä ananasta, malto harmaanvalkoinen, hyytelömäinen, täynnä mustia siemeniä, maku aromaattinen, raikas.

Katelautanen Tavallista lautasta isompi aluslautanen, jolle varsinainen ruokalautanen katetaan. Yleensä lasia, keramiikkaa tai metallia. Abondance Pastöroimattomasta lehmänmaidosta valmistettu kova juusto Ranskan Haute-Savoiesta, alkuaan Abondancen luostarista 1100-luvulta. Maito peräisin Abondance-lypsykarjarodusta. Muoto kiekko, paino 7 - 12 kg. Valmistetaan kuumentamalla juustomassa kahteen kertaan korkeintaan 40 °:een ja puristamalla juusto puumuoteissa. Kuori oranssi, sisus kellertävä, pienikoloinen. Täysrasvainen (rasvaa vähintään 45 %). Kypsytetään vähintään 90 päivää, mutta joskus jopa vuosi. Ei säily kovin hyvin. Laatumerkintä AOC. Viljaraaka-aine Viljaraaka-aineilla tarkoitetaan jyviä, rouheita, litisteitä, hiutaleita, maltaita ja jauhoa. Parmankinkun valmistus ja markkinointi ovat tarkoin säädellyt, sillä on laatumerkintä DOC, ja EU on antanut sille suojatun alkuperänimityksen (DOP). Kinkut suolataan hitaasti (nahattomat leikkauspinnat pelkällä suolalla, nahalliset kohdat suolavedellä) ja ilmakuivataan hitaasti samalla kun leikkauspintoja sivellään laardilla, joka on maustettu pippurilla ja suolalla; joskus lisänä käytetään riisiä kuivumisen hidastamiseksi. Yli 9 kg painavia kinkkuja on kuivatettava vähintään vuosi, 7 - 9 kiloisia 10 kuukautta. Puolet tuotannosta menee vientiin.

Seulapohja Tislauslaitteiston osa: vaakasuora rei'itetty taso kolonnitislauslaitteistossa; reikien kautta höyry pääsee nousemaan tislauskolonniin, jossa sijaitsevat kellopohjat. Seulapohjat tarjoavat jatkuvatoimisessa tislausprosessissa kaasuseokselle ja nesteelle suuren kontaktipinnan. Sitruunamelissa Monivuotinen yrtti, jolla on sitrusaromiset, hiukan sydämenmuotoiset lehdet. Käytetään yrttisekoituksissa ja jälkiruokien, leivonnaisten sekä juomien koristeena. Kanapee 1) Pieni paistettu tai paahdettu voileipä, joka on päällystetty esim. katkaravuilla tai lohella. 2) Lehden tai sydämenmuotoinen pieni voitaikinaleivos. Au bleu, (ransk. 'sininen') Kalasta, erityisesti taimenesta: siniseksi keitetty, hyvin vähän kypsennetty. Tuore kala keitetään kokonaisena kalaliemessä, johon on lisätty viinietikkaa (ja sitruunamehua). Etikan ansiosta kalaa peittävä lima muuttuu siniseksi, ja nopea upottaminen kiehuvaan veteen saa kalan käyristymään. Keittoaika 5 - 10 min. kalan koosta riippuen. Tarjotaan voisulan tai sauce hollandaisen kera.

Sauce poulette, sauce ą la poulette (ransk. 'kananpoikakastike') Sauce allemande, jossa voita sekä mausteena sienimehua, sitruunamehua tai etikkaa ja persiljasilppua. Pyttipannu Ruotsalainen kansallisruoka. Paistettua, pieneksi kuutioitua keitettyä perunaa, lihaa ja sipulia. Peltoherne Peltoherne, sekä vihreä- että keltasiemeninen, kuivataan tuulentuneena ruokaherneeksi. Tuoretta peltohernettä voi nuorena käyttää puutarhaherneen tapaan vihanneksena. Peltoherne on herkullinen myös apposena. Puutarhaherneistä silpo- ja silpoydinherneet käytetään aina riivittyinä, palkoja ei siis syödä. Silpoydinherneitä teollisuus käyttää säilyke- ja pakasteherneenä. Silpoydinhernettä myydään loppukesästä myös tuoreina palkoina.

Burgundinpata, boeuf bourguignon Palapaistia muistuttava naudanlihapata (etuselkää, lapaa, sisä- tai ulkopaistia), jossa myös porkkanaa, sipulia, pikkusipuleita (hillosipuleita), herkkusieniä, (pekonia, runsaasti mausteita ( timjamia, laakerinlehtiä, valkosipulia, mustapippuria), hieman vehnäjauhoja ja liemessä vettä tai lihalientä ja punaviiniä. Labneh Alun perin Libanonista kotoisin oleva labneh on valutetusta jogurtista valmistettu kermaisen pehmeä maustamaton levite tai juusto. Voidaan korvata maustamattomalla kreikkalaisella tai turkkilaisella jogurtilla. Laventeli, tähkälaventeli Puolipensas (Lavandula angustifolia), jota viljellään mm. Etelä-Ranskassa, kasvaa luonnonvaraisenakin Välimeren maissa, voi kasvaa yli metrin korkuiseksi. Lehdet kapeat, harmahtavat, kukat siniset tai sinipunaiset, voimakkaasti tuoksuvat.Käytetään lähinnä hajusteisiin, mutta myös joihinkin mausteseoksiin, mm. herbes de Provence -sekoitukseen. Myös kasvis- ja liharuokien ja kastikkeiden sekä etikoiden, hyytelöiden, juomien ja jäätelön maustamiseen voidaan käyttää laventelin kuivattuja lehtiä ja kukkia sekä laventeliöljyä. Myös laventelihunajaa tuotetaan.

JƤlkiruokaviinit haltuun! Alko VƤkevƶidyt viinit

 1. Bavaroise, ( ransk. fem 'baijerilainen' ) Kuuma juoma, jossa keltuainen, tomusokeria, teetä ( tai kahvia tai kaakaota ), väkevää alkoholijuomaa ( esim. kirschiä, maraschinoa tai muuta likööriä, rommia ) sekä kuumaa maitoa. Lähtöisin Baijerista, josta kotiutui Ranskaan.
 2. Torrone Italialainen nugaata muistuttava makeistuote, jossa valkuaisia, hunajaa, sokeria, vettä, manteleita ja pähkinää. Valmistetaan etenkin Cremonassa ja Sisiliassa. Reseptin sanotaan olevan peräisin vuodelta 1441, jolloin massa muotoiltiin tornimaiseksi. Tarinaa ei ole voitu todentaa.
 3. Camembert Pohjois-Ranskassa Normandiassa sijaitsevan alkuperäisen valmistuspaikkansa Camembertin kylän mukaan.
 4. Banaani Alkuaan kaakkoisaasialaisen ison ruohokasvin (Musa) viljelty muoto hedelmäbanaani (Musa x sapientum, Musa x paradisiaca ym.), josta 30 - 40 lajiketta, toisten tietojen mukaan jopa 500. Banaaneja kasvatetaan yli 130 maassa, joten banaani on yleisin trooppinen hedelmä. Hedelmä, kasvitieteellisesti marja, joka kasvaa suurina kimppuina n. 25 kg painavassa tertussa, on hyvin tärkkelys- ja sokeripitoinen. Syötävä osa sisältää keskimäärin 18 % hiilihydraatteja, 77 % vettä, 1,1 % proteiinia, 0,4 % rasvaa, 1,8 % kuitua sekä runsaasti kaliumia, magnesiumia, kuparia, pektiiniä, omenahappoa ja B6-vitamiinia, jonkin verran A- ja E-vitamiineja mutta niukanlaisesti C-vitamiinia.

200408888 - Taloussanomat - Ilta-Sanoma

 1. Flavonoidit Kasvien yhdisteitä, polyfenoleihin kuuluvia antioksidantteja, mm. antosyaanit, antoksantiini ja kversetiini. Flavonoideja tunnetaan n. 5000. Ne jaetaan alaluokkiin, joita ovat flavonolit, flavonit, flavanonit ja flavanolit, antosyaanit ja isoflavonit. Aromaattisia, usein voimakkaan värisiä eli punaisia, purppuranvärisiä tai keltaisia; yleisiä kasvien väriaineita. Vaikuttavat värin lisäksi elintarvikkeen makuun, rakenteeseen ja säilyvyyteen sekä suotuisasti terveyteen ehkäisemällä useita sairauksia, kuten sepelvaltimotautia, aivohalvausta, keuhkosyöpää, eturauhassyöpää, astmaa ja aikuistyypin diabetesta.
 2. Etiketissä mainittu puttonyos-luku kertoo, kuinka suuri jalohomeisten rypäleiden osuus viinissä on ja kuinka paljon siinä on sokeria, esim. 3 puttonyos tarkoittaa 60 - 90 g sokeria/ litra, 6 puttonyos vähintään 150 g sokeria/ litra.
 3. Capellini Pastatyyppi, ohuin spagetti, halkaisija 1,2 - 1,4 mm, lähes yhtä ohutta kuin vermiselli. Usein myös sykeröinä. Käytetään keittoihin.

Suomessa on myynnissä myös ruukkujääsalaatti, joka ei ole nimestään huolimatta oikea jääsalaatti, vaan lehtisalaatteihin kuuluvan ruukkusalaatin rapea muoto. Tyhjiöpakkaus, vakuumipakkaus Elintarvikepakkaus, josta ilma on poistettu käytännössä kokonaan, jolloin pieneliöiden kasvu estyy tai hidastuu. Tyypillinen vakuumiin pakattu tuote on jauhettu kahvi, mutta myös esim. lihaa pakataan vakuumipakkauksiin. Tapenade, oliivitahna Provencelainen maustetahna, jossa huhmaressa hienonnettuja mustia oliiveja, valkosipulia, kaprista ja sardellia (josta on poistettu suolaa maidossa liottamalla) sekä mausteena oliiviöljyä, laakerinlehtiä, sitruunamehua ja tuoretta timjamia ja muita yrttejä, esim. kynteliä. Joskus lisänä voi olla mm. tonnikalaa, vuohenjuustoa, kähäräendiiviä ja sinappia, toisinaan myös tilkka konjakkia. Tarjotaan dippikastikkeena esim. raakojen vihannesten kanssa, keltuaiseen sekoitettuna kananmunapuolikkaiden täytteenä tai alkupalana paahtoleivällä. Sopii myös lihan ja kalan höysteeksi ja paahtoleivälle levitteeksi. EnsimmƤiset jalohomeiset viinit tuotettiin Unkarissa. Tokajin historia ulottuu 1600-luvulle asti. Vasta 1700-luvulla tulivat ensimmƤiset saksalaiset trockenbeerenauslese-viinit..

39 parasta kuvaa: Viinit Viininmaistelu, Juomat ja Ruok

Merisuola Merisuolaa saadaan merivedestä haihduttamalla vettä suurissa altaissa (30 kg/ m3). Merisuola voi olla kuivaa tai kosteaa, suuri- tai pienikiteistä, usein hieman harmaata ja sisältää myös muita mineraaleja. Se sopii etenkin kala- ja äyriäisruokiin. Haggisin kanssa kuuluu yleensä nauttia mallasviskiä tai vahvaa olutta, ja sitä tarjotaan etenkin Skotlannin kansallisrunoilijan Robert Burnsin ( 1759 - 96 ) syntymän muistopäivänä 25.1. ( engl. Burns Night ) sekä uudenvuodenaattona ( Hogmanay ). Pan Haggis sisältää sian- tai karitsan maksaa, ei muita sisäelimiä.

Arginiini Arginiini on yksi luonnon 20 yleisimmästä aminohaposta. Arginiinia on kaikissa valkuaisaineissa, mutta ainoastaan kasviperäisten valkuaisaineiden sisältämää arginiinia voi ihmisen keho käyttää hyväkseen. Arginiini on hyödynnettävissä ravinnosta sitä paremmin, mitä pienempi arginiinin ja toisen aminohapon lysiinin suhde on. Parhaiten arginiini on hyödynnettävissä ravinnossa, jossa tämä suhdeluku on yhtä pienempi. Erityisen runsaasti arginiinia on pähkinöissä ja sesamissa. Muita hyviä arginiinin lähteitä ovat sipuli, riisi, täysjyvävilja ja sienet. Arginiinia saa nykyään myös lisäravinteena luontaistuotekaupoista. Arginiinia tuotetaan myös elimistössä, mutta sen syntetisointi on hidasta. Sauce italienne (ransk. 'italialainen kastike') Majoneesi, jossa soseutettuja vasikanaivoja ja mausteena persiljaa. Fenyylialaniini Ihmiselle välttämätön aminohappo, jota elimistö ei pysty valmistamaan, joten sitä on saatava ravinnosta. Fenyylialaniinia on mm. maidossa, munassa, lihassa ja kalassa. Monien elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä mainitaan elintarvikkeen sisältävän fenyylialaniinin lähteen. Miltei herkkutatin näköinen, mutta punaruskea mäntymetsien laji. Lakki 18 - 25 cm leveä, punaruskea - tumman punaruskea, pinta hieman kyhmyinen. Nuoret pillit valkoiset, myöhemmin kellanvihreät, toisinaan pillien suissa punaruskeaa väriä. Jalka lyhyehkö, tukeva, vaalean ruskeapohjainen, latvassa vaalea tiheä verkkokuvio. Malto valkoista, pintakelmun alta ohuelti punaruskeaa. Maku ja tuoksu miellyttävä. - Kasvaa yleisenä ja runsaana koko maassa, etenkin kuivissa kangasmetsissä sekä mäntyä kasvavissa sekametsissä, usein jo heinäkuulta alkaen. Männyn juurisieni. Meillä satoisampikin kuin herkkutatti. Tavattu männyn metsärajalle saakka Lapissa.

Jos epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen, ilmoita asiasta oman kuntasi terveystarkastajalle. Mikäli epäilyksenalainen elintarvike on ostettu kotiin esim. kaupasta tai ravintolasta, ja sitä on vielä jäljellä, voi sen samalla toimittaa tutkittavaksi kunnan elintarvikelaboratorioon. Ruokamyrkytysepäilyistä on tärkeää ilmoittaa viranomaisille, jotta tapausta voidaan selvittää ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin. Kolja Kolja on Atlantin tärkeimpiä talouskaloja. Sillä on vihreänruskea selkä, vaaleanharmaat kyljet ja valkoinen vatsa. Turskan tyyppinen kala, joka on suosittu kiinteän, kevyen, vähärasvaisen ja maukkaan lihansa vuoksi. Koljaa on saatavissa pihveinä ja fileinä. Myydään usein savustettuna. Kolja on herkullista friteerattuna. Sareptansinappi, ruskeasinappi, Gai Choy Sareptansinappi (Brassica juncea) on yksivuotinen keltakukkainen kaalilaji, kaalin suvun maustekasvi. Tunnetaan myös Gai Choy- ja kiinalainen sinappi nimellä. Sareptansinappi kasvaa 40–80 senttimetriä korkeaksi. Sen lehdet ovat ruodilliset. Lehtiä käytetään pinaatin tapaan ja siemenistä valmistetaan sinappia. Viljelty Intiassa tuhansia vuosia, Kiinassa tärkeä vihannes. Semifreddo Italialainen jäädyke. Käsittää torttupohjan (manteleita, tomusokeria, vaahdotettuja valkuaisia) ja täytteen, jossa keltuaisia, valkuaisia, kuohukermaa, (maitoa), tomusokeria ja väkevää alkoholia (esim. likööriä, väkevää viiniä). Vaihtoehtoisesti pohjana esim. marenkeja tai kakku- tai keksipaloja, täytteenä suklaata tai marja- tai hedelmäsosetta. Jäähdytetään kakkuvuoassa pakastimessa, kumotaan tarjolle tuotaessa vadille ja viipaloidaan. Spaghetti alla carbonara, spaghetti carbonara 1800-luvun alussa toimineen Italian kansallista yhtenäisyyttä ajaneen poliittisen salaseuran Carbonarin eli sydenpolttajien mukaan tai sisältämänsä mustapippurin takia, sydenpolttajan spagetti, miilunpolttajan spagetti, klassinen italialainen spagettiruoka, jonka kastikkeessa pekonia tai pancettaa (tai guancialea), raakaa keltuaista (tai munia valkuaisineen), valkosipulia ja rouhittua mustapippuria, joskus kermaa tai viiniäkin. Tarjotaan perinteisesti parmesaani- tai pecorinoraasteen kera. Toisen etymologisen selityksen mukaan nimitys johtuu roomalaisesta ravintolasta Carborarasta, joka kopioi reseptin amerikkalaisten sotilaiden italialaisilta kokeilta; sotilailla oli pula-aikana 1944 runsaasti käytettävissään munia ja pekonia.

Taloussokeri, valkoinen kidesokeri Valkaistu sokeri (99,9 % sakkaroosia), joka on valmistettu kosteasta sokerimassasta linkoamalla vesi pois ja puristamalla aines seulan läpi, jolloin syntyy eri karkeusasteita. Kauppalajeja hienokiteinen, valkoinen tai tumma sirotesokeri ja karkeampi, ruoanvalmistukseen, leivontaan ja hilloamiseen soveltuva taloussokeri; lisäksi hillosokeri, hillo-marmeladisokeri ja hyytelösokeri. Valkoista kidesokeria valmistetaan sekä sokeriruo'osta että sokerijuurikkaasta, eivätkä sokerit eroa toisistaan. Erikoishieno sokeri on pienikiteistä ja sopii mm. parantamaan kerman vaahtoutumista ja kuohkeuttamaan leivonnaisia. Bitoc ą la Russe Naudanjauhelihapihvi. Tarjotaan yleensä kermakastikkeen, suolakurkkujen, ( smetanan ), etikkapunajuurien sekä keitettyjen perunoiden kera.

Homeisia ja kurtistuneita rypƤleitƤ - ihanat makeat viinit Viinikoul

Ackee, aki Ackee tai aki on jamaikalainen hedelmä, joka raakana sisältää runsaasti hypoglysiiniä. Vaikka ackee kuuluu paikallisiin peruselintarvikkeisiin Jamaikassa ja osassa läntistä Afrikkaa, se on äärimmäisen vaarallinen. Hedelmä on syömäkelpoista vain hyvin kypsennettynä ja silloinkin vain huolellisen valmistuksen jälkeen. Raaka ackee sekoittaa verensokeritasapainon ja aiheuttaa ns. jamaikan oksennustaudin - kouristukset, verensokerin ehtymisen ja kuoleman. Ackee on Jamaikan kansallishedelmä, ja se on jamaikalaisessa keittiössä tärkeä ainesosa. Hiilihydraatit Hiiltä, vetyä ja happea sisältäviä orgaanisia yhdisteitä, jotka koostuvat yhdestä tai useammasta sokeriyksiköstä, ravinto-opillisesti sokerit, tärkkelys ja ravintokuitu. Kemiallisen rakenteensa perusteella hiilihydraatit jaetaan monosakkarideihin ja disakkareihin ( joita sanotaan sokereiksi ) sekä monosakkarideista muodostuneisiin polysakkarideihin. Lohta myydään tuoreena joko kokonaisena tai palana (fileet, fileepalat, medaljongit ym.), suolattuna graavilohena sekä kylmä- tai lämminsavustettuna. Lohisäilykkeet ovat yleensä tuontitavaraa. Lohelle sopivat kaikki valmistustavat. Sitä ei suomusteta eikä nyljetä, ja nahka voidaan syödä esim. paistettuna. Erityisesti Lapin herkku on loimulohi. Myös lohen mäti on arvostettua. Makkaroita voidaan valmistaa myös kotikonstein. Niitä käytetään leikkeleinä ja grilliruokana ja niistä valmistetaan hyvin monia ruokia, joissa ne ovat pääaineksena, tai ne ovat osana ruoissa, kuten keitoissa, munakkaissa tai esim. pizzassa. Booli Useimmiten miedosti alkoholipitoinen juhla- tai seurustelujuoma, joka sekoitetaan yleensä viinistä ja virvoitusjuomasta ja usein hedelmistä tai marjoista sekä mausteista; makua antamaan lisätään usein väkevää alkoholijuomaa, esim. rommia, brandya, votkaa tai likööriä. Poreilu saadaan aikaan kuohuviinillä tai hiilihappoisella virvoitusjuomalla (lisätään juuri ennen tarjoilua). Tarjotaan isosta boolimaljasta. Booli voi olla kylmä tai lämmin (esim. glögi). Voi olla myös alkoholiton, jolloin sisältää alkoholijuomien sijasta virvoitusjuomaa ja esim. kivennäisvettä. Tunnettu booli on sangria.

Tunnetuimmat passito-menetelmƤllƤ valmistetut jƤlkiruokaviinitĀ 

Fytaatti Fytaatti l. fytiinihappo = täysjyväviljavalmisteissa sekä palkoviljassa esiintyvä yhdiste, joka sitoo kaksiarvoisia ioneja (esim. kalsium, kupari, magnesium, sinkki) imeytymättömään muotoon ruoansulatuskanavassa. Täysjyväviljassa ja palkokasveissa olevat fytaatit muuttavat sinkin, kuparin, raudan ja kalsiumin imeytymättömään muotoon. Fytaatit hajoavat kuitenkin hapattamisen, idättämisen, liotuksen ja hiivakäymisen aikana, joten esimerkiksi leivänvalmistus parantaa kivennäisaineiden imeytymistä. Ripaus Keittiöslangia. Ripaus tarkoittaa myllystä kiertämällä. Se, kuinka paljon on ripaus, onkin sitten makuasia. Mutta, kuten tällä sivustolla aina muistutetaan, kun valmistat ruokaa muista aina: maista, maista ja maista!

Tunnetuimpia vƤkevƶityjƤ viinityylejƤ ovat

Pavé d'Auge Ranskalainen pehmeä juusto Calvadosin alueelta Normandiasta. Muistuttaa Pont L'Évźque'iä. Britakakku, britatorttu Täytekakku, jossa on murotaikinapohja ja sen päällä marenkia ja mantelilastuja, jotka paistetaan pohjan kanssa. Valmis pohja leikataan halki ja kakku täytetään vaniljalla maustetulla rahkakermavaahdolla ja marjoilla tai hedelmillä. Pinnalla joskus tomusokeria. Täytteenä voi olla myös keltuaisista, vedestä, sokerista ja maissijauhoista keitetty kiisseli. Keisarihummeri Valtavankokoinen rapu, jossa vain jaloissa on riittävästi lihaa syötäväksi. Elää Pohjanmeressä. Lihaa myydään tuoreena, pakasteena ja säilykkeenä.

Nitraatti Typpihapon suola tai esteri (-NO3,NO3-), jota on luontaisesti kasveissa, runsaasti mm. lantussa, nauriissa, punajuuressa, kaalissa, kiinankaalissa, lehtisalaatissa, pinaatissa ja nokkosessa, hieman jopa perunassa tai juomavedessä joko luonnostaan tai lannoituksen seurauksena. Nitraattia varastoituu kasviin, jos maassa on ylen määrin typpeä. Runsas valonmäärä vähentää kasvisten nitraattipitoisuuksia. Kuiva kasvukausi puolestaan lisää kasvisten nitraattipitoisuuksia. Nitraattia käytetään myös lisäaineena elintarvikkeiden, esimerkiksi makkaroiden, valmistuksessa. Valmistetaan myös synteettisesti, Kaliumnitraattia käytetään säilöntäaineena mm. lihavalmisteissa (mm. joulukinkuissa), kalasäilykkeissä, savukaloissa ja juustoissa. Liukenee helposti veteen. Suurina määrinä haitallista ihmiselle. Nitraatti voi muuttua elimistössä nitriitiksi ja heikentää hemoglobiinin kykyä kuljettaa happea soluille. Kasvisten keittäminen ja kuoriminen vähentävät nitraattipitoisuuksia. Borlottopapu, borlottipapu Tarhapapuihin kuuluva italialainen salkopapu, jonka pitkä palko on punaisen ja beigen kirjava ja itse papu väriltään vaaleanpunaisesta beigeen ja ruskeapilkkuinen ( pilkut katoavat keitettäessä ). Nautitaan etenkin salaateissa, padoissa ja keitoissa. Suosittuja varsinkin Pohjois-Italiassa. American pale ale, APA American Pale Ale on aromeiltaan raikas sitrusmainen ja hieman havuinen. Alt on puolestaan kuparinvärinen saksalainen ale.

Ras el hanout Kaikista Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan mausteseoksista marokkolainen ras el hanout on ehkä ilmeikkäin ja hienostunein. Tämä mausteiden synteesi heijastelee vuosisatojen takaista kauppaa, sotia ja kulttuuria sekä Marokon ruokahistorian maantieteellistä laajuutta. Lempeä nostattavista ominaisuuksistaan tunnettu seos on sekä aromaattinen että mausteinen ja antaa lämpöä kaikkiin ruokiin. Ras el hanout tunnetaan maustekaupan "päänä" tai "huippuna" eikä suotta. Arabimaailman maustebasaarien ulkopuolella olisi vaikea tehdä aitoa, kirpeää ras el hanout-seosta, sillä erilaisia mausteita tarvitaan niin paljon, ettei niitä ole useimmissa paikoissa myytävänä: kardemummaa Sri Lankasta, muskottipähkinää ja muskottikukkaa Jaavalta, galangajuurta Kaukoidästä, lemmenlääkkeenä tunnettua pensaspaprikaa Norsunluurannikolta, kanelia Intiasta ja Sri Lankasta, mausteneilikkaa Sansibarista, inkivääriä ja kurkumaa Intiasta, voimakkaasti tuoksuvaa cyparacee-lehtiruotia Sudanista, orvokinjuurta Atlasvuoristosta, valkoista inkivääriä Japanista, pihlajanmarjoja Euroopasta, lemmenlääkkeenä käytettyä siveydenpuuta Marokosta, belladonnaa, fenkolinkukkia, laventelia, mustapippuria ja ruusunnuppuja. Aitoa mausteseosta on tietenkin saatavilla useimmissa myymälöissä kaikkialla arabimaailmassa. Gran reserva Viini, jonka etiketissä lukee "gran reserva" on kypsynyt 2 vuotta tammitynnyrissä ja ollut 3 vuotta pullotettuna. Ruokoraakasokeri Käytetään myös nimiä tumma tai ruskea ruokosokeri tai raakaruokosokeri. Sisältää pieniä määriä sokeriruo'on aromi-, väri- ja kivennäisaineita. Painavampaa kuin tavallinen sokeri. Voi korvata leivonnassa tavallisen sokerin. Saattaa maistua makeammalta kuin tavallinen sokeri, joten lisää sitä juomiin ja jälkiruokiin hieman vähemmän. Viinit. Viinit. Sort By. Sijainti Nimi Hinta Hersteller Kontakt

Mesimarja Nykyään jo harvinaiseksi käynyt hienoarominen mesimarja kasvaa Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa. Marja saa täyden arominsa vasta täysin kypsänä, tummanpunaisena. Mehukas pienikokoinen marja on hankala perattava, koska kanta irtoaa vaikeasti. Teollisuus käyttää mesimarjaa liköörin raaka-aineena, kotitalouksissa marja yleensä hillotaan. Pienikin määrä mesimarjaa muiden marjojen joukossa antaa hillolle hienon aromin. Marja on perattava ja säilöttävä poimimispäivänä, koska se säilyy huonosti. Raakaraasteet Juureksista rakennat raikkaan raastesalatin keskitalvellakin. Pese juurekset hyvin vedellä ja juuresharjalla. Raaputa tai kuori ohuelti. Valmista raaste vasta juuri ennen tarjoilua, jolloin se ei ehdi nahistua eikä ilman happi ehdi tuhota vitamiineja. Käytä raasteen tekoon teräksistä, kartiomaista raastinrautaa, raastemyllyä tai sähkökäyttöistä vihannesleikkuria. Kostuta vaaleat raasteet sitruunamehulla tummumisen estämiseksi. Käytä muutoinkin raasteiden kostukkeena mieluummin sitrusmehua tai paloiteltuja sitrushedelmiä, tuoremehua tai etikkasäilykkeiden tai säilykehedelmien liemiä kuin majoneesia tai kermakastikkeita. Yhdistele erilaisia aineksia maustamaan ja mehustamaan toisiaan. Court bouillon (keitetty liemi) Liemi, jota käytetään lähinnä kalan, äyriäisten ja vihannesten kypsennys- ja haudutusliemenä, esim. court-bouillon de légumes eli vihannesliemi, joka sisältää vettä, kuivaa valkoviiniä (tai sitruunamehua tai valkoviinietikkaa), porkkanaa, purjoa, lehtiselleriä, (salotti)sipulia, valkosipulia, valkopippuria, mausteyrttikimpun sekä suolaa. Vaaleanpunaista roseesamppanjaa saadaan, kun sekoitusvaiheessa lisätään Champagnen alueen punaviiniä 10 - 20 %. Hashweh Hashweh on perinteinen libanonilainen ruoka, jossa riisiä, jauhelihaa, sipulia, tomaattia, rusinoita ja pinjansiemeniä, mausteena mm. kanelia, kardemummaa ja neilikkaa.

Elintarviketeollisuus käyttää myös kuorrutussuklaata, joka on tummaa suklaata, johon on lisätty kasvirasvoja, usein kookosrasvaa. Baba Venäläinen hiivalla kohotettu pääsiäisleivonnainen, joka kostutetaan rommilla, liköörillä tai hedelmämehulla ja koristetaan sokerivesikuorrutuksella. Luostarin baba Taco Alkuaan meksikolainen ohut maissileipä, tuore, rapea tortilla, joka on taitettu puolikuun muotoon ja jonka sisällä on voimakkasti maustettuja erilaisia täytteitä, perinteisesti chiliä, mustia papuja ja lihaa tai quacamolea ja sipulia. Suosittu välipala tai (lämpimänä) alkupala. Tex-mex-keittiössä taco on kahtia käännetty U:n muotoinen tortilla, jonka täytteenä on jauhelihaa, lehtisalaattia ja juustoraastetta.

Melko harvinainen Tuber brumale muistuttaa périgordintryffeliä, mutta maku on miedompi. Sen muunnos on muskottitryffeli. Muita lajeja Ranskan Champagnessa ja Bourgognessa sekä mm. Ruotsissa Gotlannissa kasvava kesätryffeli (Tuber aestivum), jonka pinta on ruskea ja sisus vaalea, maku mieto. Eri sukuun kuuluvat Etelä-Ruotsissa kasvava isotryffeli eli valkotryffeli (Choiromyces venosus) ja kiinalainen miedon makuinen musta tryffeli, joka ei ole yhtä arvostettu. Voitaikina, lehtitaikina Leivonnaisten ja paistosten perustaikina. Kutsutaan myös lehtitaikinaksi. Kylmä rasva kaaviloidaan vehnätaikinaan määrätyllä tavalla. Taikinasta tulee näin lehtevä ja se kohoaa paistamisen aikana runsaasti. Viiriäisen muna Peltokanoihin kuuluvan viiriäisen muna, jonka paino on vain n. 10 g. Kuori vihertävänbeige ja tummanruskeatäpläinen. Nautitaan yleensä kovaksi keitettynä, etikalla maustettuna esim. cocktailpaloina, salaateissa tai hyytelöitynä, mutta voidaan käyttää yleisesti kananmunan tapaan. Suosittuja etenkin japanilaisessa ja kiinalaisessa keittiössä. Myynnissä usein myös Suomessa. Sisältää proteiinia, rautaa ja B-vitamiineja runsaammin kuin kananmuna, muuten ravintoarvoltaan kananmunaa vastaava. Ei sisällä kolesterolia. Shiso Shison maku muistuttaa basilikan ja piparmintun sekoitusta. Vihreää shisolehteä käytetään syötävänä koristeena sashimissa. Se sopii hyvin esim. siika-nigiriin, kalasiivun ja riisipallon väliin. Punaista shisolehteä käytetään usein marinadeissa antamassa makua ja väriä. Tuoreita herneitä voidaan nauttia sellaisenaan tai kypsentää, kuivattuja on yleensä liotettava ennen kypsentämistä, säilötyt ovat kypsennettyjä, pakastetut raakoja. Herneitä käytetään lisäkkeenä, keitoissa, muhennoksissa, salaateissa ja soseena.

Detrempe Ranskalainen sana tarkoittaa voitaikinan ensimmäistä vaihetta, joka on tehty jauhosta, suolasta, pehmennetystä voista ja vedestä. Puutarhamansikan marja on iso (koko vaihtelee suuresti), kirkkaanpunainen, pyöreähkö tai hieman kartiomainen, mehevä ja makea. Jalostettu myös valkoinen muunnos, jossa vain pinnalla olevat siemenet ovat punaisia ja jonka maku on punaista miedompi.

Suomen ensimmƤiset viinit ruokakaupassa! - YouTub

Vin Doux Naturel (VDN)Ā 

Kirjolohi Tunnetaan myös nimellä sateenkaarirautu. Alkuaan amerikkalainen lohikala (Oncorhynchus mykiss, aiemmin Salmo gairdneri), jota kasvatetaan kalanviljelylaitoksissa sekä meressä että sisävesissä, maailman ja myös Suomen yleisin kasvatuskala. Keskimäärin lohta pienempi, maukkain 1 - 1,2 kg:n painoisena. Muistuttaa lohta ulkonäöltään ja myös maultaan. Rasvainen (syötävässä osassa rasvaa n. 10 %), pehmeän ja mehukkaan lihan väri vaihtelee valkoisesta vaaleanpunaiseen. Sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, B12-vitamiinia ja D-vitamiinia. Myös mäti on arvostettua. Silakka Silakka on sillin Itämeressä elävä muoto, jonka kalastusta harjoitetaan koko rannikollamme. Suomalaiset pyytävät silakkaa ja kilohailia n. 100 miljoonaa kiloa vuodessa, siitä n. 70 % menee rehuksi, suurelta osin turkiseläimille. Se on yhä tärkein talouskalamme, ja sillä on pitkät perinteet suomalaisessa ruokapöydässä. Silakkaa saa tuoreena, pakastettuna, savustettuna ja hiillostettuna. Silakkajalosteiden valikoma on laaja: siihen kuuluvat mm. pakastetut silakkafileet, silakanmäti ja erilaiset puolisäilykkeinä myytävät marinoidut silakat. Kahviherne (kikherne, garbanzopapu) Palkokasvi (Cicer arietinum) Välimeren alueella, Keski-Aasiassa ja Afrikassa. Lähtöisin Lähi-idästä, missä viljelty jo kivikaudella, mutta viljellään nykyisin eniten Intiassa. Espanjankielinen nimitys garbanzo on levinnyt muihinkin kieliin, mm. amerikanenglantiin. Kahviherneellä on runsaasti palkoja, mutta palossa on vain yksi tai kaksi siementä, jotka ovat hernemäisiä, hieman kulmikkaita ja muhkuraisia, erittäin proteiinipitoisia, maku pähkinäinen. Kuivatut siemenet on liotettava ja keitettävä, säilötyt ovat jo keitettyjä (huuhdeltava). Kahvihernettä käytetään herneiden ja papujen tapaan ja sitä voidaan idättää raakaravinnoksi ja jauhaa jauhoksi (besan), joka on mm. hummuksen ja falafelin perusaines. Nimi kahviherne johtuu siitä, että Pohjois-Afrikassa paahdetuista herneistä valmistetaan kahvin kaltaista juomaa. Tuotanto on kaksivaiheinen: ensin valmistetaan tavanomainen kuiva perusviini, johon seuraavana syksynä lisätään aszü-rypäleistä puristettua mehua ja mäskiä, ja seos saa käydä vuosia, vähintään 6 vuotta ( makeus hidastaa käymistä ). Paras tokaji saadaan aszü-rypäleistä itsestään ( puristamatta ) valuvasta mehusta ( eszencia ). Se on hyvin makeaa ja sen alkoholipitoisuus on alhainen. Tokaji nautitaan mieluiten aterian päätteeksi hieman jäähdytettynä.

Enokitake, talvijuurekas, talvikynsikäs Helttasieniin kuuluva Japanissa ja Kiinassa viljelty ruokasieni (Flammulina velutipes). Kasvaa Suomessa luonnonvaraisena lehtipuiden oksilla, rungoilla ja kannoilla syys-lokakuusta maalis-huhtikuuhun lehti- ja sekametsissä sekä pihoilla ja puistoissa. Kasvattaa leutoina talvina uusia itiöemiä, joten sientä voi löytää talvikuukausinakin. Talvijuurekasta käytetään Suomessa harvoin ruokasienenä, mutta se on suosittu Japanissa. Lakki tahmea tai limainen, keltainen tai ruskean- tai punaisenkeltainen, heltat kellanvalkoiset, jalka ohut, ylhäältä vaalea, tyveä kohti ruskea tai musta. Viljellyllä sienellä pitkän lonkeromaisen jalan ( jopa 12 cm ) päässä hyvin pieni, kupera, keltainen tai ruskeankeltainen, tahmea lakki ( halkaisija 1 cm ). Luonnonvarainen sieni on hieman eri näköinen, koska sen lakit oikenevat kasvaessaan. Vain lakit käytetään, maku hienostunut. Talvijuurekasta suositellaan ainakin kuumennettavaksi. Voidaan paistaa ja myös käyttää salaatteihin, keittoihin ym. Sopii kuivattavaksi, umpioitavaksi ja pakastettavaksi. Luonnonvarainen talvijuurekas voi sekoittua myrkyllisiin sieniin. Hiilihydraatteja muodostuu kasveissa yhteyttämisreaktiossa. Sokerit, tärkkelys ja ravintokuitu ovat ravinnon tärkeitä energianlähteitä, joita tarvitaan aineenvaihdunnan ylläpitoon. Niitä saadaan etenkin kasvikunnasta; sokereita erityisesti kasviksista, hedelmistä ja marjoista, tärkkelystä perunasta, viljasta, palkokasveista ja juureksista. Sokerit ja tärkkelys pilkkoutuvat etenkin glukoosiksi ja imeytyvät elimistöön, ravintokuidut eivät.

Sillitehtaan suojissa kypsyvƤt nyt viinit - jopa rupiset rumilukset yle

Teiskon Viini - Suomalaiset viinit ja elintarvikkeet Facebook Watc

Keittosanasto: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opa

Säilyke Ilmatiiviiseen päällykseen, yleensä lasi- tai metallitölkkiin suljettu elintarvike ( liha, kala, vihannes, hedelmä ) tai valmiste. Säilyke säilyy hyvin ja voidaan nauttia sellaisenaan ( esim. kala ) tai kuumennettuna ( esim. keitot, eivät tarvitse enää kypsennystä ). Venussimpukka Atlantin itäosissa Britteinsaarilta Afrikan eteläkärkeen elävä pieni nilviäinen (Venus spp.), jonka kuori on pyöreähkö, uurteinen ja hyvin kova, väri lajista riippuen kermanvalkoisesta harmaaseen ja jopa oranssiin. Arvostettu laji mm. Venus verrucosa. Pienet simpukat nautitaan raakoina tai kypsennettyinä (Italiassa mm. pastaruoassa spaghetti alle vongole), suuret kypsennettyinä. Voidaan käyttää ostereiden tai sini- tai kampasimpukoiden asemesta. Tunnettu venussimpukkaruoka on clam chowder. Ankka Kotieläimenä kasvatettu lintu (Anas). Kesytetty Kiinassa yli 2000 vuotta sitten. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa alkumuotona sinisorsa (Anas platyrhynchos), mutta ankka on sitä paljon isompi ja yleensä väriltään valkoinen tai kellanvalkoinen. Useita rotuja. Paino 3 - 4 kg. Liha rasvaista, nykyisin jalostuksen ansiosta tosin aiempaa vähärasvaisempaa, rintalihakset heikosti kehittyneet. Sopii uunissa kypsennettäväksi, pannussa paistettavaksi, rintapalat grillattavaksi. Ankanmaksa voidaan valmistaa ruoaksi kuten hanhenmaksa. Myös ankanmunia syödään. Kotimaisia rapuja myydään usein jokiravun nimellä, mutta myös kypsennettyjä, pakastettuja tuontirapuja on Suomessa joskus myynnissä nimellä jokirapu. Muita vastaavia rapuja ovat Astacus astacus ja Cambarus-lajit. Parapähkinä, brasilianpähkinä Parapähkinää kutsutaan myös nimellä brasilianpähkinä. Parapähkinät poimitaan villinä kasvavista puista Amazonian sademetsästä Perussa, Boliviassa, Colombiassa ja luonnollisesti Brasiliassa. Pähkinät ovat meloninkokoisen hedelmän siemeniä. Hedelmän pudotessa ja haljetessa sen sisältä voi irrota 16 - 30 pähkinää. Parapähkinä sisältää paljon magnesiumia, proteiinia ja seleeniä, joka on tehokas antioksidantti. Parapähkinän sydämet ovat erittäin kovakuorisia, 3 - 4 cm pitkiä ja kolmisärmäisiä. Parapähkinät sisältävät runsaasti rasvaa, n. 60 %. Parapähkinät tarjotaan useimmiten sellaisenaan naposteltavaksi.

SisƤministeri Ohisalon mukaan kovien huumeiden - Suomen Uutise

Viinit, kuohuviinit & vƤkevƤt viinit edullisesti m/s Finlandialt

Kandisokeria käytetään alkoholiin säilöttäviin hedelmiin ja kotitekoisiin likööreihin sekä samppanjavalmistuksessa. Sopii myös kahviin ja teehen sekä ruokien maustamiseen, erityisesti kuumiin juomiin. Aiemmin kandisokeria käytettiin lääkkeenä ( rintasokeri, vanhanajan rintasokeri oli suurikiteistä kandisokeria ), joka maustettiin esim. ruusuvedellä, sitruunalla tai punaherukoilla. Asado Argentiinalainen vastine grillijuhlille. Pöytä katetaan ulos ja grillissä hiljalleen kypsennettyä lihaa syödään yhdessä pitkään ja hartaasti hyvän viinin kera. Suomeen riisi tuodaan ns. raakariisinä, joka sisältää jyvän lesekerrokset, tai parboiledja avorioriisinä, jotka on esikäsitelty siten, että kuorikerroksen ravintoaineet siirtyvät ytimeen ja riisi säilyy keitettäessä irtonaisena, ja Suomessa hiotaan pois joko uloin kuorikerros tai kaikki lesekerrokset. Oliiviöljyn väri vaihtelee tummanvihreästä vaaleankeltaiseen, mutta se ei vaikuta laatuun eikä makuun. Värin vaihtelu liittyy eri oliivilajeihin, erilaisiin valmistusmenetelmiin ja öljyn puristuksen eri vaiheisiin. Maku, joka on omintakeinen, vaihtelee muutoin kevyestä voimakkaaseen.

Kaksplus testasi alkoholittomat viinit! - Kaksplus

San Danielen kinkku Ital. prosciutto di San Daniele ( San Danielen kylän mukaan ), koillisitalialainen suolattu, kitaran muotoon puristettu ja ilmakuivattu kinkku Friulin alueelta. Ilmakuivatetaan vähintään 10, keskimäärin 13 kuukautta. Paino 11 - 15 kg, mukana sorkka. Maku makeahko. Tarjotaan paperinohuina viipaleina leivän tai grissinin sekä esim. melonin tai viikunoiden kera pippurilla maustettuna. Harvinaistuneen burgundinkotilon korvaa nykyisin usein sitä pienempi sagriinikotilo ( Helix aspersa ), ransk. petit gris, jota monet pitävät jopa paremman makuisena. Muita syötäviä kotilolajeja lehtokotilo (Arianta arbustorum), jota voidaan myös kasvattaa ja joka on yleistynyt viinimäkikotilon sijaan, ja alkuaan itäafrikkalainen, kookas akaattikotilo (Achatina), joka voi painaa jopa puoli kiloa ja jota kasvatetaan yleisesti Aasiassa ja tuodaan Eurooppaan Kiinasta. Burgundinkotiloiden kuoria täytetään usein akaattikotiloiden lihalla. Säilönnän onnistuminen Säilö vain ensiluokkaisia tuotteita - on ohje, jota ei turhaan toisteta. Säilöntä ei näet laatua paranna. Toisaalta osittainkin heikko tuote voi turmella koko erän. Säilö marjat, hedelmät, kasvikset ja kalat mahdollisimman pian, sillä niiden vanheneminen alkaa välittömästi. Puhdista huolella paitsi säilöttävät ruoka-aineet, myös säilykkeiden pakkaukset. Työskentele nopeasti, jotta ulkopuoliset pieneliöt eivät ehtisi saastuttaa tuotteita. Sulje pakkaukset huolella.

Kuopion viinijuhlien teemamaaksi Saksa - Savon Sanoma

Tislauskolonni Tislauslaite, jossa tislaus voidaan suorittaa ilman keskeytystä jatkuvana prosessina, jossa tisle samalla kertaa puhdistetaan ja väkevöidään. Aspic, hyytelö Kirkas kala-, lintu- tai lihahyytelö, joka on valmistettu kirkastetusta liemestä tai lihaliemestä ja liivatteesta. Käytetään hyytelöiden pohjana tai kylmien ruokien hyytelöimiseen. Ruokasuola, natriumkloridi Ikivanha mauste ja säilöntäaine, valkoinen, kiteinen, hajuton jauhe, kemiallisesti natriumin (40 %) ja kloorin (60 %) seos eli natriumkloridi NaCl.

Vehnähiutaleet Kokojyvävalmiste, joka valmistetaan yleensä rikotuista ja esikypsennetyistä vehnäsuurimoista ( joskus myös esikypsentämättömistä, jolloin liotettava useita tunteja ). Käytetään puuroihin, velleihin ja ruokaleipiin sekä aamiaishiutaleina. Glykosidi Glykosidit ovat orgaanisia molekyylejä, joissa sokeriosa eli glykoni on liittyneenä johonkin toiseen osaan eli aglykoniin glykosidisidoksella. Glykosideilla on monia tärkeitä tehtäviä elävissä organismeissa. Esimerkiksi monet kasvit säilövät tärkeät kemikaalit inaktiivisiksi glykosideiksi, jotka sitten tarvittaessa aktivoituvat entsymaattisella hydrolyysillä sokeriosan poistuessa. Monia kasviglykosideja käytetään lääkkeellisissä tarkoituksissa. Glykosidin aglykonina voi olla myös hiilihydraatti, jolloin kyseessä on oligo- tai polysakkaridi.

OllinmƤen viinitil

Balsamiviinietikka ( aceto balsamico ) Balsamiviinietikkaa, aceto balsamico, on kehitetty Italiassa Modenan alueella. Balsamiviinietikkaa ei valmisteta viinistä vaan rypälemehusta, joka käytetään etikaksi. Etikka kypsyy puutynnyreissä vähintään 12 vuotta. Kalliimpien laatujen kohdalla puhutaan jo 25 vuoden varastoinnista. Tarjolla on myös toisenlaisia etikoita, mutta avainsanat Modena tai Reggio Emilia kannattaa etsiä etiketistä. Tällöin saa varmasti aitoa italialaista balsamiviinietikkaa. Balsamiviinietikka käy pihvin, kalan, salaatin tai vaikkapa punajuurien maustamiseen. Uskalias herkkusuu suihkii sitä vaikkapa mansikoiden päälle. Parhaita balsamietikoita ei kannata tuhlata kypsentämällä niitä. EBC-yksikkö (European Brewing Convention Scale) EBC-yksikkö kuvaa oluen väriä. Mitä suurempi luku, sitä tummempi olut. Banana split Klassinen, alkuaan amerikkalainen jäätelöannos, jossa halkaistu banaani ja kolme jäätelöpalloa (makuina usein vanilja, suklaa ja mansikka), koristeena suklaakastiketta (tai mansikkakastiketta) ja esim. cocktailkirsikoita, joskus saksanpähkinöitä tai manteleita, sekä kermavaahtoa. Kulta-ahven Makeanveden kala, jota myydään myös fileinä. Liha on kuivaa, valkoista ja kiinteää. Maku on mieto, mutta omintakeinen. Paista uunissa tai pannulla, höyrytä tai grillaa.

Stylisti Teuvo Lomanilla raju karaokekƤrhƤmƤ: viskasi viinit Seisk

Meribassi Merikala (Dicentrarchus labrax, Dicentrarchus punctatus) Itä-Atlantissa, Välimeressä ja Mustassameressä. Hopeanvärinen, pituus enimmillään 1 m. Liha vähärasvaista, kiinteää ja vähäruotoista, maku hienostunut. Ei vaadi suomustamista, jos keitetään tai grillataan kokonaisena. Sopii myös paistettavaksi, haudutettavaksi sekä liekitettäväksi ja täytettäväksi. Meribassia pyydetään Välimeren lämpimistä vesistä. Harvinaistunut, sen takia tämä herkullinen, valkolihainen kala on usein hyvin kallista, mutta kasvatetaankin nykyään. Kokonainen meribassi voidaan tarjota leikkeinä tai fileinä. Se on parasta valmistettuna mahdollisimman yksinkertaisella tavalla. Ruodot on helppo poistaa kokonaisesta kalasta. Maksa Maksa kypsyy viipaleina ja paloina nopeasti riippumatta siitä, onko se yleisimmin saatavilla olevaa naudan-, sian- tai broilerinmaksaa. Rakenteeltaan, väriltään ja maultaan nämäkin tutuimmat sisäelimet eroavat toisistaan. Miedoimman makuisia ja hienorakenteisimpia ovat vasikan- ja broilerinmaksat, mutta kovin voimakkaalta ei sianmaksakaan maistu. Maksan voi tarvittaessa pyyhkiä kostealla talouspaperilla ja kuivata ennen ruoaksi valmistusta. Poista naudanmaksasta pintaa peittävä kalvo. Sian- ja porsaanmaksasta ei ohutta kalvoa kannata ryhtyä poistamaan. Maksa ruskistuu sisältämänsä sokerin ansiosta helposti, eikä pannua siitä syystä pidä päästää kovin kuumaksi. Mureimman ja maukkaimman lopputuloksen saa jättämällä maksan sisältä punertavaksi. Maksan voi kypsentää kokonaisena tai käyttää paloiteltuna/ jauhettuna mitä erilaisimpiin ruokiin. Nopeasti kypsyvänä se soveltuu hyvin myös grillattavaksi. Sauteerata (soteerata) Paistaa tai ruskistaa esim. liha- tai kalapaloja, perunoita tai vihanneksia nopeasti rasvassa pannulla samalla pannua ravistellen tai käännellen. Ruoasta riippuen voidaan hauduttaa sen jälkeen kypsäksi kannen alla. Pannun huuhdeliemi sopii kastikkeen pohjaksi. Krug Samppanjamerkki ja samppanjanvalmistaja. Useiden vuosikertojen sekoitus. Samppanjan kehitti vuonna 1834 Jean Joseph Krug. Madras-currytahna Tulinen tahna, jossa on runsaasti chiliä. Parasta lampaan tai naudanlihan kanssa.

Viinit HS.fi Helsingin Sanoma

Semolinajauhot Durum-vehnästä jauhettu karkearakeinen vehnäjauho, jota käytetään pastan valmistukseen sekä keittoihin, kohokkaisiin, kastikkeisiin, jälkiruokakreemeihin ja mm. gnocchiin, kuskusiin ja tabbuleen. Valkoista semoliinaa jauhetaan riisistä, polentassa taas käytetään maissista jauhettua semolinaa. Keltainen ( vehnä)semolina on värjätty sahramilla. Toinen tyyppi on vaalea soijapapurouhe, jossa kaikki soijan ravintoaineet ovat tallella. Sitä turvotetaan ennen käyttöä liottamalla kuumassa vedessä tai muussa nesteessä n. 50 min. ja maustetaan tai se voidaan keittää (n. 20 min.) tai hauduttaa. Sen maku on mieto, ja se voidaan maustaa voimakkaastikin. Mahlab Voimakasarominen mauste, joka tuo mieleen karvasmantelin. Valmistetaan Vejksel-kirsikkalajikkeen siemenistä ja käytetään pieninä määrinä ruoanlaittoon. Myydään Lähi-idän keittiöön erikoistuneissa liikkeissä. Sabina (peruna) Sabina on pyöreänsoikea, vaalea- ja sileäkuorinen talviperuna. Se on jauhoisuudeltaan keskinkertainen, joten se sopii Rekordin tapaan hyvin yleisperunaksi.

Teekulttuuri syntyi Kiinassa Tang-dynastian aikana (618 - 907), nykymuotoisena Ming-kaudella (1368 - 1644). Teenviljelyn on arvioitu alkaneen Kiinassa jo n. 3000 eKr. Tee levisi Kiinasta Japaniin 700-luvulla jKr. ja Intiaan vasta 1840-luvulla, sitten Ceyloniin (nykyinen Sri Lanka). Eurooppaan teenjuonti levisi 1600-luvulla, Englantiin 1644; viimeksi mainitussa teestä kehittyi 1700-luvulla muotijuoma; britit ovat maailman ahkerimpia teenjuojia. Atsoväriaineet, atsovärit Atsoyhdisteitä, synteettisten elintarvikeväriaineiden suurin ryhmä. Useita käytetään parantamaan tuotteen ulkonäköä, esim. amaranttia kahvileipiin, makeisiin ja jäätelöihin, atsorubiinia virvoitusjuomiin, hedelmä- ja vihannesvalmisteisiin, kahvileipiin ja makeisiin, paraoranssia jälkiruokiin, kahvileipiin ja makeisiin, tartratsiinia jälkiruokiin, makeisiin, jäätelöihin, virvoitusjuomiin ja hedelmäsäilykkeisiin, briljanttimustaa mätivalmisteisiin, litorubiinia juuston kuoriin. Atsovärit eivät paranna tuotteen säilyvyyttä tai ravintoarvoa. Atsovärien käyttö elintarvikkeissa kiellettiin Suomessa 1981, sillä joidenkin niistä arvellaan aiheuttavan yliherkkyysoireita, mutta EU:hun liittymisen jälkeen vuodesta 1995 ne ovat olleet jälleen sallittuja Suomeen tuoduissa elintarvikkeissa. Lakto-ovovegetaari, lakto-ovovegetariaani, lakto-ovovegetaristi Kasvissyöjä, joka nauttii myös maitotuotteita ja munia. Tämä vegetarismin suuntaus on lakto-ovovegetarismi. Suomessa tavallisin muoto on pyöreä, punainen tomaatti, jonko koko ja maku vaihtelevat kasvupaikan ja kypsyysasteen mukaan. Luumutomaatti on soikea, kiinteä ja melko vähäsiemeninen. Se sopii salaatteihin ja ruoanvalmistukseen, ja sitä käytetään tomaateista eniten elintarviketeollisuudessa. Roomantomaatti on iso luumutomaatti, päärynätomaatti on päärynän muotoinen, terttutomaatti kasvaa tiheinä terttuina ja on makeahko ja syvänpunainen, pihvitomaatti on iso, vähäsiemeninen ja kiinteämaltoinen ja sopii etenkin ruoanvalmistukseen, kirsikkatomaatti eli "marjatomaatti" on hyvin pieni ja sitä käytetään salaatteihin ja koristeluun.

 • PƤƤsotaharjoitus 2017.
 • Tiramisu classico ricetta.
 • Fitness24seven dixi kokemuksia.
 • Organisaatiokaavio powerpoint.
 • Taric support s8 runes.
 • Auton itsepalvelupesula seinƤjoki.
 • Aineiden kuljetus solukalvon lƤpi.
 • Country white joulu.
 • Hochprƶller ƶffnungszeiten.
 • LiljevƤxter arter.
 • HyvƤƤ joulua sinulle englanniksi.
 • Singlebƶrsen vergleich fĆ¼hrerschein.
 • HallintosƤƤntƶ 2017.
 • Milla ja kimmo eronneet.
 • Teemat puhelimeen.
 • Umbro verryttelyasu.
 • Juustoportti laktoositon jogurtti.
 • Pieni merivesiakvaario.
 • Gtk malminetsintƤ.
 • Miten huomioida miestƤ.
 • VedevĆ„g tools.
 • Auton koristelu hƤƤt.
 • Luonto ohjaaja aikuiskoulutus.
 • Annetaan palaa.
 • Iron man tabs.
 • Sonja saarikoski wikipedia.
 • KehityskriisistƤ selviytyminen.
 • LƤppƤri ei yhdistƤ langattomaan verkkoon.
 • Niklas nordgren haastattelu.
 • Eazy er.
 • Sikiƶn asento kohdussa.
 • Koneistaja tyƶllisyys.
 • Tyel elo.
 • Antti tuisku idols 2017.
 • MyydƤƤn kaunissaari.
 • KoukkujƤrvi latu.
 • Kuntavaalit ƤƤnestysaktiivisuus.
 • Hissionnettomuus georgia.
 • Don julio 1942 alko.
 • Jalkahiki pois kengistƤ.
 • MyydƤƤn syntetisaattori.